ШТА ЋЕ ПЉЕВАЉСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ПРАВНИК

1
931

Иако ради само 13 запослених

ШТА ЋЕ ПЉЕВАЉСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ ПРАВНИК

Извор: Vijesti

Народна библиотека „Стеван Самарџић“ у Пљевљима запослила је правника, иако у тој јавној установи ради само 13 запослених.

Библиотека у Пљевљима основана је 1944. године и никада до сада није имала систематизовано радон мјесто правника, а из опозиције тврде да на тај начин владајући ДПС покушава да запосли своје кадрове, након што су изгубили власт на изборима 30. августа.

Директорица библиотеке Ђина Бајчета демантује те наводе.

  • Направила сам грешку што правника нисам запослила још прије пет година када сам изабрана за директорицу библиотеке. Постојали су проблеми одраније за које ми је била потребна правна помоћ. Сматрам и да би свака јавна установа требало да има правника. Ја сам се увијек плашила да не направим неки правни пропуст и због тога сам одлучила да запослим правника који би нас заступао, рекла је Бајчета, која је по струци професор разредне наставе.

Она тврди да се не ради ни о каквом партијском запошљавању и удомљавању кадрова, те да се приликом избора руководила стручношћу кандидата.

Бајчета каже да је све урађено по закону те да је измјенама правилника о систематизацији радних мјеста предвиђено радно мјесто правника. Казала је и да је то констатовао и инспектор рада који је прије неколико дана посјетио ту установу.

Одборник Демократа у Скупштини општине Пљевља Никола Ровчанин казао је да је радно мјесто правника у градској библиотеци измишљено и да је то класичан примјер партијског запошљавања ДПС кадрова.

  • Они су основали Центар за културу с амбицијом да смање трошкове свих осталих установа, односно да Центар врши те послове за које је везан правник-економиста. На то их и закон обавезује. Међутим, они не само што су основали Центар за културу, него и у појединачним установама крећу са запошљавањем правника као што је случај са библиотеком и тиме врше класично безакоње и партијско запошљавање. Радно мјесто је измишљено. Правник у библиотеци неће имати никаквог посла, тврди Ровчанин.

Он подсјећа да градска библиотека финансијски није самосталан орган и да се зараде запосленима исплаћују из општинског буџета.

  • Запошљавање правника у градкој библиотеци је додатни удар на општински буџет, рекао је Ровчанин.

Одборник Покрета за Пљевља Божидар Бајић каже да се несумњиво ради о партијском запошљавању и измишљању радних мјеста, на терет грађана.

  • То је само финале партијског запошљавања. Без провјере могу да тврдим да тамо није запослен нико ко припада опозицији. Могу само да кажем: благо том правнику који је запослен у библиотеци јер почиње као прави пензионер и завршиће као пензионер, с обзиром да тамо нема посла, рекао је Бајић, који је до пензионисања радио као једини правник у пљеваљској болници, која има око 300 запослених.

Повећали годишњу чланарину са пет на десет еура

Градска библиотека повећала је цијену годишње чланарине са пет на десет еура. Директорица библиотеке каже да је цијена за пензионере и студенте остала иста и да ће они као и до сада плаћати годишњу чланарину пет еура.

Казала је и да је члнарина бесплатна за предшкоску дјецу, слијепа и друге особе са инвалидитетом.

  • Цијену смо ускладили са цијенаама у другим библиотекама. Ја сматрам да је и то симболична цијена. Новац од чланарине користимо за набавку књига, рекла је Бајчета.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

1 КОМЕНТАР

  1. Тешко је наћи, у оштрој конкуренцији некомпетентних дпс кадрова, не само у Пљевљима, него на много ширим пространствима, дакле тешко је наћи, неког ко је до те мјере дрзак, безобразан и бесловесан, као ова индивидуа.
    Мало јој је лакрдија са Бећковићем, него она поврх свега гура прст у око свим писменим људима и новоуспостављеној демократској власти.
    Она, ваљда, у својој ограничености и умишљености, очекује да ће се догодити чудо, да ће се на волшебан начин вратити секта која је поставила на чело библиотеке, “ни криву ни дужну“.
    А одатле вјероватно у дипломатију. Идеалан дпс амбасадор. Па није ни Обрад – Мишо највећа тука, кад боље промислимо.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here