ПОДИЈЕЛИ, ПОСВАЂАЈ, ПА ИДИ

0
607

Саопштење за јавност Покрета за Пљевља

ПОДИЈЕЛИ, ПОСВАЂАЈ, ПА ИДИ

Политичке деформације успостављене у систему прохујале власти, неминовно су и неизбјежно иза себе морале да оставе корупционашке темеље. Свјесни смо да новој власти неће бити лако да у кратком року демонтира изграђени систем друштвених (не)вриједности који је успостављен тродеценијским (страхо)владањем. Познато је да је лични статус, стандард, напредовање у каријери сваког запосленог и сваког грађанина зависио не од знања, труда и резултата рада, већ искључиво од личних ДПС хијерархијских положаја који су са собом доносили највећу личну добит и гарантовали висок степен некажњивости и мали ризик од одговорности за корупцијско понашање.

Страх од личних губитака, са којима ће морати бити суочени повлашћени појединци бившег режима, у овом празном ходу између старе и нове власти, зачуђујуће су и даље мотивисани да доносе одлуке које иду у њихову корист, а на штету свих других грађана као пореских обвезника, односно лица која се налазе на нижим нивоима. Из тих својих тековина, или боље рећи плијена, до задњег часа хоће да извуку што више личног ћара или неприпадајуће користи за своје ближње. Јагме се и даље у новим запошљавањима, постављењима на нове-старе функције и мандате, узимању отпремнина (често и по други пут), отимању ,,поклоњених“ стамбених кредита, чинећи при том и друга непочинства. Све то раде без моралних кочница, безобзирно и осионо, са суровом снагом које имају на претек. Свједоци смо да су ти људи, у значајном дијелу, без културе и морала, владали нашим јавним и политичким животом. То су често радили као закржљали полуинтелектуалци са претјерано високим мишљењем о себи. Уколико нова власт успије искоријенити овај криминал у потпуности, ризиковаће да нам државу оставе без националног обиљежја. Њихово богаћење манифестовано као успјех, биће занимање бестидних у нашој прошлости.

Илустрације ради, појачању бестида одлазећих кадрова допринио је и бивши Министар здравља, Др Кенан Храповић. То је учинио и одмах након изгубљених парламентарних избора на начин што је на брзину, а и незаконито именовао 24 директора у здравственим установама. У исто вријеме је селективно, неке установе ,,даривао“ неопходним и намјенским средствима како би могле да финансијски опстану у овом злом-корона времену. Одабраним љекарима је поименично, али преко установе намјенио и дозначио новац за рјешавање стамбеног питања, што је у најмању руку лудо незаконито, а за ово вријеме дрско и осионо. То је само наставак праксе по којој је министар, посланик, судија, тужилац…, у служби ДПС власти добијао стан (други, трећи или пети) по 80% нижој цијени од тржишне, а уз то и кредит за чију отплату треба издвојити свега тридесетак еура, а највише до 100 еура мјесечно. На тај начин су функционери чашћени, за деценију, 13,6 милиона еура.

Сазнајемо да је Рудник угља АД Пљевља у систему скривања праве намјере усмјерио одређени износ новца, пљеваљској болници, за помоћ у раду здравствених радника који безгранично истрајавају у лијечењу и борби за живот сваког пацијента. Но, све су прилике да се тај новац неће искористити за те више и опште циљеве, јер је ,,залутали“ стоматолог на функцији директора Опште болнице у Пљевљима ријешио да тај новац преусмјери са праве намјене и дода новцу који је већ поименично једном љекару дао ,,одлутали“ Министар здравља Др Кенан Храповић.

Неспоримо потребу и обавезу друштва да љекарима, по листи приоритета, треба ријешити стамбено питање, али се питамо, да ли је изабрани пут у закашњелом тренутку одлазећег министра уз кршење закона и злоупотребу службеног положаја још једно морално пропадање појединаца бившег режима. На тај начин је још једном створено велико, опште и опраавдано незадовољство код других политички непрепознатљивих љекара. Очигледно је и општепознато да је одлазећи режим владао на подјелама, па је потпуно логично да и у конкретном случају истрајава на истим,  дијелећи и свађајући љекаре, чија би нам слога, више него икада до сада, била најпотребнија.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here