ТРАЖИМО ДА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ ПОНИШТИ ОДЛУКУ О ПРОТЈЕРИВАЊУ АМБАСАДОРА БОЖОВИЋА

0
641

Саопштење за јавност Српског националног савјета

ТРАЖИМО ДА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ ПОНИШТИ ОДЛУКУ О ПРОТЈЕРИВАЊУ АМБАСАДОРА БОЖОВИЋА

Српски национални савјет званично је од Министарства вањских послова Црне Горе затражио поништење одлуке о ускраћивању гостопримства и проглашењу амбасадора Републике Србије за персону нон-грата у Црној Гори.

Очигледно је да је Министарство вањских послова Црне Горе својом одлуком неколико дана прије формирања нове Владе Црне Горе одлуку о протјеривању српског амбасадора донијело не из објективних разлога, него као вид провокације према формирању нове Владе Црне Горе, Србији и српском народу у Црној Гори. Да је то тако свједоче чињенице да Његова екселенција амбасадор Србије у Црној Гори господин др Владимир Божовић није званично позиван на консултације нити му је сугерисано било какво упозорење.

Одлука Министарства вањских послова Црне Горе је, наводно, донесена због изјаве амбасадора Републике Србије на изложби „Парламентаризам у Црној Гори и дани уједињења“, у организацији Српског националног савјета, кровне организације српског народа у Црној Гори, у којој је речено да „све оно што се дешавало у историји треба да обележимо поштовањем релевантних чињеница и да свако може имати свој лични став и однос према истини, али да их не може мењати. Велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобађење Црне Горе и Подгоричку скупштину – као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом“.

Реаговање Републике Србије на овакву одлуку Министарства вањских послова било је очекивано и у складу са дипломатском праксом, али је након тога као акт добре воље и искрене жеље за најбољим односима са Црном Гором Влада Републике Србије повукла одлуку о ускраћивању гостопримства амбасадору Црне Горе у Србији господину Тарзану Милошевићу.

Било је очекивано да нова Влада Црне Горе поништи очигледно недобронамјерну одлуку одлазећег министра спољних послова, како би се коначно почели реализовати братски и добросусједски односи, који се декларишу са позиција једна и друге државе.

Ускраћивањем боравка српском амбасадору у Подгорици највише је погођен српски народ у Црној Гори, који је остао без могућности најнепосредније везе са институцијама Републике Србије.

Како је готово сигурно да Република Србија неће тражити агреман са неком новом личношћу за свог амбасадора у Црној Гори, то од Вас господине Радуловићу захтијевамо да поништите непренципијелну и неразумну одлуку бившег министра вањских послова Црне Горе.

У Подгорици, 15. јануара 2021. године

ПРЕДСЈЕДНИК

Др Момчило Вуксановић

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here