НЕ ТРЕБА СЕ ПЛАШИТИ СКУПОЋЕ РЕФЕРЕНДУМА

0
593

Саопштење за јавност Српског националног савјета

НЕ ТРЕБА СЕ ПЛАШИТИ СКУПОЋЕ РЕФЕРЕНДУМА

Црногорска државна и друштвена збиља препуна је неспоразума које је готово немогуће усагласити, иако се, наводно, траже решења како би се то постигло.

Како су у протеклом времену све најважније одлуке на државном нивоу доношене мимо воље већине грађана Црне Горе, то су неспоразуми по разним питањима све више расли и били недоречени. На првом премијерском сату новог предсједника Владе појавила се оригинална идеја коју Српски национални савјет искрено подржава у циљу усаглашавања најочигледнијих несагласности и неспоразума.

Посланик Милош Конатар из УРА упутио је питање, али и идеју, премијеру Здравку Кривокапићу да Влада подржи иницијативу за одржавање референдума о експлоатацији нафте. Да би било добро и корисно преиспитати мишљење грађана сложила се и извршна директорка НВО Грин хоум Наташа Ковачевић, иако је констатовала да се са референдумом мало закаснило. Наглашено је да је референдум скуп и захтјеван, али представља прилику да се не расправља само о будућој експлоатацији угљоводоника, већ да се грађани Црне Горе изјасне и о другим спорним и важним питањима, за шта у протеклом времену нијесу имали прилику.

Премијер Здравко Кривокапић у одговору је навео да би одржавање референдума било скупо али значајно јефтиније од прекида уговора о концесији. Српски национални савјет Црне Горе сматра да је идеја о спровођењу референдумског изјашњавања о експлоатацији нафте и гаса изузетна, и да би засигурно показала недвосмислену вољу грађана Црне Горе о том важном питању. Али када су се већ представници нове власти сјетили преиспитивања и поштовања воље грађана Црне Горе, онда би, свакако, под лупу референдума требало ставити и питања која је бивша власт усвојила не консултујући вољу својих грађана, а ради се:

– о учлањењу Црне Горе у састав НАТО алијансе;

– признање такозване државе Косово;

– увођење санкција Русији;

– усвојање националних симбола – химне, заставе и грба;

– изопштавању ћириличног писма из државне коресподенције,

па и неких других спорних питања која у многоме доприносе изазивању неразумијевања и подијељености. Предсједник Владе господин Здравко Кривокапић не треба да се плаши скупоће спровођења референдума по најважнијим питањима, чије резултате би онда по демократским начелима прихватио сваки добронамјерни грађанин Црне Горе, јер би неспоразуми по неусаглашеним темама Црну Гору и њену стабилност могли далеко више коштати.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here