145 ЕУРА ПЕНЗИЈА 912 ПЉЕВЉАКА

0
594

У Пљевљима број повећан број пензионера са најнижом пензијом

145 ЕУРА ПЕНЗИЈА 912 ПЉЕВЉАКА

Да је живот пљеваљских пензионера све тежи може се видјети по чињеници да се број пензионера са нијежом пензијом из године у годину повећава. Наиме, на крају прошле године 912 пљеваљских пензионера примало је најнижу пензију у износу од 145 еура. У односу на крај 2019. године, када је најнижу пензију примало 641 лице, број пензионера са најнижим примањем се увећао за 271. У поређењу са крајем 2018. године, када је било 591 пензионера са најнижом пензијом, тај број се увећао за 321.  Једини напредак је у томе што се током прошле године најнижа пензија у Црној Гори увећала са 128 на 145 еура.

  • На крају децембра прошле године 912 пензионера је примало најнижу пензију у Црној Гори, казао нам је предсједник пљеваљског Удружења пензионера Вукадин Дамјановић, уз појашњење да нема великих разлика у подацима на крају марта.

Вукадин Дамјановић

Дамјановић је саопштио да се ради о подацима који се сваке године прикупљају на крају године, на основу којих се и праве годишњи извјештаји. Дамјановић је појаснио и да је дошло до благог увећања броја пензионера у поређењу са крајем 2019. године.

  • Према нашем извјештају у Пљевљима има 6 691 пензионер, што показује да је број пензионера увећан, казао нам је Дамјановић и додао да се број пензионера повремено смањи али да долази и до благог увећања.

Када је у питању висина износа пензија у Пљевљима, Дамјановић наводи да су пљеваљске пензије прилично ниске, односно да је просјек пљеваљске пензије нижи од просјека пензија на нивоу Државе. Разлика у државном просјеку и просјеку пензија у Пљевљима је 1,76 еура. На такве околности свакако утиче и то што је увећан и број оних пензионера који примају најнижу пензију, односно чињеница да  13,63 % пљеваљских пензионера примају износ од 145 еура.

  • Просјек пензија на државном нивоу је 290,78 а просјек на нивоу пљеваљске општине је 289,02 еура, казао је Дамјановић.

За одборника Демократске Црне Горе у пљеваљском локалном парламенту Бојана Крвавца, увећање броја пензионера са најнижим примањима је последица „пљачкашке приватизације“. Крвавац каже да је превисок број оних пензионера који примају пензије од 145 еура, али да није мали број и оних који примају пензије у висини до 200 ура.

  • Када је у питању увећање броја пензионера са најнижом пензијом од 145 еура, сасвим је јасно да се ради о лицима која су радила у предузећима као што је некадашњи „Грађевинар“, „Превоз Пљевља“, „Монтер“, „Тара“ или Шумарство. Та предузећа су уништена крајем прошлог и почетком овог вијека а радници су послати на Биро рада. Ти људи су једва успјели да добију пензију која је прениска, каже Крвавац уз напомену да то лично зна и на примјеру оца, који је некада радио у „Превозу Пљевља“.

Крвавац напомиње да су се оствариле најцрње слутње о увећању броја пензионера са најнижим примањима.

  • Прије пар година су многи давали процјене да следи изузетно тежак период за некадашње раднике уништених предузећа. Сада је дошло то вријеме и плашим се да ће се до наредне године број пензионера са најнижом пензијом увећати, казао је Крвавац.

Од Дамјановића смо дознали да пљеваљске пензионере и даље оптерећује нерјешена стамбена питања, као и да се након двогодишње паузе очекује наставак градње стамбене зграде за пензионере.

  • У контактима које сам имао добио сам информације да би градња стамбене зграде за пензионере требала да се настави са почетком грађевинске сезоне у Пљевљима. Новост је у томе што ће бити изабран нови извођач радова, казао нам је Дамјановић.

Пљеваљским пензионерима је још 2018. године било дато обећање да ће у насељу Стара циглана бити саграђена стамбена зграда у којој ће моћи, по повлашћеним условима, куповати станове.

Рок за завршетак радова је био крај јуна 2019. године.  Према тадашњим обећањима зграда је требало да има 38 станова,  од којих  би двадесет припало пензионерима, пет запосленима у локалној управи, а остатак је био намијењен тржишту. За пензионере је намијењено десет једнособних станова и десет гарсоњера. Станове би пензионери могли куповати по цијени од 375 еура по квадрату.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here