АКО СТАНУ ТЕРМОЕЛЕКТРАНА И РУДНИК УГЉА ЦРНА ГОРА ЋЕ БАНКРОТИРАТИ

0
1119

Пријети ли Црној Гори енергетска катастрофа

АКО СТАНУ ТЕРМОЕЛЕКТРАНА И РУДНИК УГЉА ЦРНА ГОРА ЋЕ БАНКРОТИРАТИ

Црна Гора је у изузетно незавидној ситуацији у енергетском сектору.

Након неколико година замајавања са причом о изградњи другог блока Термоеелектране „Пљевља“, услиједила је прича о еколошкој реконструкцији постојећег блока. И, као што ништа није било са другим блоком, јер га није ни могло бити због важећих европских директива о производњи струје из фосилних горива, нема на видику ни еколошке реконструкције постојеће Термоелектране. Ограничења и бонуси које је у смислу коришћења њених капацитета поставила Европска енергетска заједница (ЕЕЗ), искоришћени су и она без еколошке реконструкције до 2023. године не би смјела да ради.

Сем ако ћемо се инатити са Европском унијом?

Истина, ЕЕЗ није тијело са извршним овлашћењима која би значила наредбе, директне санкције итд, али зар нисмо били у прилици и до сада да видимо шта је у стању, на политичком нивоу, ЕУ да уради непослушним следбеницима, тј. онима који су, и вјечно ће бити, „на вратима“ Уније?

Неспособни и у корупцију огрезли бивши менаџмент Електропривреде и бивши надлежни Владини ресори, довели су највећу компанију у Држави на ивицу банкрота, а грађане Црне Горе на руб егзистенцијалног понора.

Резултат?

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић тренутно са ЕЕЗ преговара о добијању додатних радних сати за ТЕ Пљевља, рачунајући прије свега на социјални моменат узрокован корона кризом, као и ситуацију са смјеном власти након три деценије.

Хоће ли успјети? Вјероватно, али то рјешење неће бити ни оптимално а посебно не дугорочно.

Тренутно ТЕ ради мимо еколошких стандарда и без поштовања интегрисане дозволе која јој је 2018. године привремено издата.

Имајући све речено у виду Министарство капиталних инвестиција доставило је Специјалном државном тужилаштву информацију о индицијама о постојању кривичног дјела злоупотребе положаја у вези са потрошњом радних сати за Термоелектрану Пљевља, као и покренутом еколошком реконструкцијом постојећег блока.

  • Еколошка реконструкција ТЕ покренута је са озбиљним закашњењем и без квалитетно урађеног пројекта, који би гарантовао да ће, након реконструкције, блок задовољити граничне вриједности загађујућих материја, сходно директивама ЕУ, наводи се у информацији ресора министра Младена Бојанића.

Изгубљене су, без икаквог ваљаног објашњења, а поготову извињења, пуне двије године у прављењу комбинаторика ко ће добити посао еколошке реконструкције ТЕ Пљевља вриједан 54 милиона еура. Добио га је конзорцијум у којем су кинески „ДЕЦ интернатионал“, „Бемакс“, „ББ Солар“ Блажа Ђукановића и подгоричка фирма „Пермонте“.

Мило Ђукановић, уочи неких избора, означава почетак радова на блоку 2. Термоелектране 

А за двије године изгубљене на еколошкој санацији Термоелектране Рудник угља и Термоелектрана радили су никад боље. Рекордни профити, максимална производња струје. Термоелектрана је од 2018. године до краја 2020. остварила највеће производње електричне енергије од почетка рада.

Као пред потоп.

  • Из овога произилазе основи сумње да је пословодство ЕПЦГ свјесно, и уз пуно знање о свим негативним посљедицама по државу, због кршења преузетих обавеза код ЕЕЗ, рад ТЕ пројектовало на начин да потроши све радне сате (20 хиљада) до краја 2020. године, наводе из МКИ.

Додају да је то урађено уз пуно знање раније Владе и Министарства економије, као и да је веома упитно може ли еколошка реконструкција бити завршена до 2023. године као и да ли ће задовољити еколошке стандарде ЕУ.

Бивши предсједник Владе Душко Марковић, у чијем мандату се све ово дешавало, реагујући прије неколико дана на медијске написе о стању у Електропривреди и оптужбе новог менаџмента, назвао је све то конструкцијама и изјавио како је бивша власт садашњој оставила једну моћну компанију са огромним потенцијалом.

Нечувено!

А шта све ово конкретно значи за Пљевља, односно за Рудник угља и Термоелектрану?

По најцрњем сценарију Термолектрана неће моћи да ради најмање двије наредне године, дакле ни Рудник угља.

У нешто блажој форми Термоелектрани ће бити дозвољено да ради, наравно далеко од пуног капацитета, што ће се неминовно одразити и на производњу Рудника угља.

Логично, за то вријеме биће „поједени“ рекордни профити из неколико претходних година…

А све то неминовно ће се одразити на стандард запослених у овим компанијама и, у крајњем, на стандард становника Пљеваља.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here