КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ ЛОКАЛНИ ФУНКЦИОНЕРИ У ПЉЕВЉИМА

0
812

Запосленим намјештеницима  у пљеваљској општини са средњом школом плате до 320 еура

КОЛИКО ЗАРАЂУЈУ ЛОКАЛНИ ФУНКЦИОНЕРИ У ПЉЕВЉИМА

У општини Пљевља, судећи по подацима из имовинских картона као и према подацима синдиката, зарадама могу бити задовољни једино функционери. Наиме, функционерске плате крећу се од 900 до 1.236 еура, док зараде намјештеника, наравно без функционерског додатка, не прелазе 500 еура. Посебно су угрожени намјештеници са средњом стручном спремом чије плате могу достићи максимално 320 еура.

Према имовинском картону плата предсједника општине Игора Голобовића износи 1.236 еура, односно већа је четири пута од плате намјештеника са средњом стручном спремом, или више него два пута од плате намјештеника са факултетским образовањем.

Плата предсједника Скупштине општине Драгише Сокића износи 1.089 еура, док међу секретарима највећу зараду има секретар Секретаријата за комуналне послове Зоран Чоловић и она износи 1.063 еура. Остали секретари и потпредсједници општине имају мјесечна примања у распону од 920 до 1.100 еура.

Занимљиво је да су и плате директора општинских установа изузетно високе. Тако, напримјер, директорица Народне библиотеке „Стеван Самарџић” Ђина Бајчета има плату 973 еура. У овој установи је 13 запослених, а плате оних са високом стручном спремом у звању библиотекар износе око 500 еура, односно око половине плате директорице.

Већу плату од директорице Народне библиотеке има Белис Појатић, директор Умјетничке галерије „Витомир Србљановић”. Појатић је у имовинском картону пријавио да има мјесечну зараду од 995 еура.

У локалној управи на неодређено вријеме запослено је око 238 лица. Број запослених је током прошле године био и већи, али је уз исплату отпремнина један број радника Општине напуштио радно мјесто. За зараде запослених у локалној упорави годишње се из локалног буџета исплаћује око 2,5 милиона еура.

Повјереник Савеза самосталних синдиката за пљеваљску општину Ратко Пејовић за „Дан” каже да када су у питању износи плата општинских намјештеника они су исти као претходне године и може се слободно рећи да су прениски. Пејовић напомиње да никада као сада нијесу биле веће разлике у функционерским и платама намјештеника.

  • Намјештеник са средњом школом може имати максимално обрачунски коефицијент 4,1 односно плату у износу од 320 еура. Са високим образовањем, ако се не ради о функционеру, коефицијент може максимално ићи до 7,4 односно плата може ићи до 500 еура – појашњава Пејовић и додаје да је прошле године било ријечи о повећању зарада запосленима у локалној управи, али да се то није десило.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here