ВАЗДУХ ЗАГАЂЕЊЕ, А ВОДЕ ЗА ПИЋЕ НЕМА

0
246

У условима када се температура ваздуха креће од минус 16 до плус три степена, када је већи дио града без воде за пиће са градске водоводне мреже и када је загађеност ваздуха четири пута већа од горње дозвољене границе, живот у граду на обалама Брезнице јако је тежак.

Ипак, Пљевљаци подносе највећи терет производње електричне енергије у Црној Гори јер и поред веома тешких услова у којима живе и раде, у коповима Рудника угља свакодневно се откопа и до Термоелектране допреми 5.000 тона угља. У синдикату ове компаније кажу да последњих дана уопште није лако радити.

– Ово је неки вид ванредних услова рада. Многе наше машине, као што су поједини багери или дампери, покрећу се на дизел гориво па је често потребна помоћ других лица. Проблем је када је у питању и допремање угља јер су сви путеви кроз коп земљани и на ниским температурама су залеђени. Није лако ни у случају одржавања машина, јер се готово све интервенције изводе на отвореном – каже за „Дан“ Миладин Секулић, предсједник једног од три синдиката у Руднику угља и додаје да су температуре у копу зантно ниже него у граду.

Концентрација ПМ 10 честица јуче била 222 уг/м3.

Током петка, све до јуче ујутру, када је измјерена температура од минус 14,9 степени, забиљежено је прекорачење у концентрацији ПМ 10 честица. Највеће концентрације забиљежене су у 8 часова и износиле су 201,3 уг/м3 и у 13 сати током јучерашњег дана, кад су забиљежене концентрације ПМ 10 честица од 222,5 уг/м3.
Ради се о сатним прекорачењима која су четири пута већа од законом одобрених 50 уг/м3.

Из Метеоролошке службе потврђују да су температуре ваздуха протеклих дана више биле у минусу него у плусу.

– У петак смо имали најниже измјерену температуру од минус 16 степени. Претходна три дана су били ледени дани, јер температура ни током дана ни током ноћи није прелазила у плус – казали су из Метеоролошке службе.

Хладни дани су почели крајем јануара, а посебно ниске температуре измјерене су у селу Косаница од минус 29 степени.

– Све то говори у како тешким условим раде наши радници. Притом када дођу кући, већина њих нема воду за пиће и суочени су са бројним другим проблемима. Наши радници раде и живе у тешким условима, а свакодневно се Термоелектрани обезбиједи 5.000 тона угља – наводи Секулић.

За еколога и првог човјека НВО „Легалис“ Милоша Остојића забрињавајући је податак да је у јутарњим сатима загађење ваздуха четири пута веће од дозвољеног, те да је страшно да град током фебруара нема воде за пиће.

– Најгоре је што нико из локалне управе ништа не предузима. Није ми јасно због чега Водовод доставља потрошачима рачуне ако вода није одговарајућег квалитета. Грађани треба сами да одлуче да ли да плаћају рачуне јер су њихова потрошачка права повријеђена – наглашава Остојић и додаје да би локална управа требало да закаже сједницу општинског Кризног штаба и донесу одлуку да се макар на неколико локација у граду обезбиједе цистерне са питком водом и да такво стање траје све док се не избистре изворишта градског водовода. Подсјећамо, почетком седмице из пљеваљског Водовода је саопштено да се вода не може користити за пиће у већем дијелу града јер је још увјек велика мутноћа на постројењу Плијеш. Претходно је била увећана мутноћа и на изворишту Брезнице. Проблеми са водом за пиће трају од 18. јануара.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here