СТАНОВНИЦИ РАДОСАВЦА ТРАЖЕ НАСТАВАК РАДОВА НА УРЕЂЕЊУ КОРИТА РИЈЕКЕ ЋЕХОТИНЕ

0
201

Спријечити нове поплаве

Представници Мјесне заједнице Радосавац инсистирају да локална управа у наредном периоду настави са издвајањем новчаних средстава на уређењу корита ријеке Ћехотине. Како поручују из ове заједнице на тај начин би се спријечиле поплаве приликом изливања ријеке Ћехотине у насељима Радосавац, Шевари и Жидовићи, односно избјегле би се бројне штете које последњих година, често два пута годишње, погађају тамошње становништво.
-Овај простор јесте одређен за индустријску зону, али најгоре је што претходно није ништа урађено за његову инфраструктурну припрему, попут канализације или водовода. А објекти се граде, подижу зидови, понегдје спречава природно отицање воде што доводи до њеног задржавања и штете на пољопривредном и другом земљишту, каже предсједник МЗ Радосавац- Василије Божовић.

Божовић наводи да је дио корита уређен прије петнаестак година, али да се потом стало са даљим радовима.

-Разлози за прекид радова нијесу ми познати али знам да је неопходно продубити корито ријеке и са обје обале изградити одговарајуће насипе. И све то на километар дужине чиме би се омогућио нормалан проток воде и спријечило плављење имања, казао је Божовић.

Последњи пут Ћехотина је у јануару, након обилних падавина, поплавила поменути простор. Том приликом поплављена су многе обрадиве површине, помоћни објекти, док је вода стигла и до стамбених објеката али исељавања становништва није било. У Пљевљима је око ових поплава подјељено мишљење, јер многи Пљевљаци тврде да се поплаве дешавају услед неконтролисаног  испуштања воде из вјештачке акумулације Отиловићи, као и да је кривица на управи Термоелектране што прије обилних падавина не испуштају воду из акумулације. Одређени кругови, који имају пословне и друге везе са Електропривредом, такве оптужбе одбијају. У сваком случају уређење корита ријеке Ћехотине ће умањити опасност од поплава.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here