УСТРИЈЕЛИЛИ 176 ДИВЉИХ СВИЊА

0
246

Управник ловишта Ацо Џогаз у изјави за „Дан“ казао је да је пљеваљско ловиште богато бројним врстама дивљачи и да тако треба и да остане. Он истиче да је током протекле ловне сезоне одстријељен велики број дивљих свиња али и друге дивљачи, највише вукова, шакала и лисица.

–Према нашој евиденцији устријељено је 176 дивљих свиња и може се слободно рећи да је ловиште богато бројним врстама дивљачи- истиче Џогаз и додаје да на простору пљеваљске општине има велики број вукова и других предатора, те да су ловци, најчешће на захтјев сточара, често организовали хајке.

–На подручју Мељака, Бобова и Косанице убијена су по два вука, док је по један вук одстријељен у Страховом долу и у Буковици. Током ловне сезоне устријељено је седам шакала и сви су устријељени на подручју Буковице, гдје се највише и појављују последњих година- каже Џогаз и наглашава да, према ранијим процјенама, на простору пљеваљске општине има око педесет вукова, који се крећу у чопорима или појединачно.

Најтежа ситуација је у селима испод планине Љубишње, као и у селима Бобово и Косаница, гдје су честе појаве вукова.

Џогаз каже да вукови поред напада на стоку, често нападају ловачке керове, а уништавају и срнећу дивљач, те да велики број вукова негативно утиче на бројност племените дивљачи.

–Последњих година на простору општине Пљевља појавили су се и шакали. У прољетним и љетњим мјесецима они најчешће наносе штету сточарима, јер нападају јагњад и другу ситну стоку. Иначе, на терену смо често налазили остатке усмрћених срна које су страдали од шакала- наводи Џогаз.

Последњих година пљеваљска села се убрзано празне и остају велики простори без становништва.

Таква ситуација позитивно утиче на увећање броја дивљачи, посебно када је у питању број дивљих свиња и срна, а ове животиње су, према ријечима Џогаза, највише присутне на подручју кањона ријеке Ћехотине и њених притока.

Ловци врше прихрану дивљачи

Након што је окончана ловна сезона пљеваљски ловци су покренули акцију прихране дивљачи. У току је израда нових и обнова старих солила и хранилица. Притом се на више локација посипа кукуруз и постављају бале сијена, како би се прихранила срнећа дивљач, зечеви и дивље свиње.

–Акција прихране дивљачи је кренула и трајаће током читавог мјесеца- каже Ацо Џогаз уз појашњење да би се прихрана могла наставити и током наредног мјесеца уколико зима потраје.

Пљеваљско ловиште је велико и Џогаз наглашава да ће у наредном периоду у акцији прихране учестовати ловци из свих ловачких секција, као и да ће бале са сијеном и кукуруз бити постављени на бројним локацијама.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here