ОТКУПНЕ ЦЈЕНЕ МЛИЈЕКА  НИСКЕ А ПРОДАЈНЕ СЕ СТАЛНО УВЕЋАВАЈУ

0
206

Мљекаре кад скину кајмак, млијеко продају три пута скупље

-Пљеваљска Мљекара млијеко откупљује по цјенама до 32 цента, док пастеризовано продаје по 1, а јогурт по 1,5 еура;

Иако је протеклих дана цјена једног литра пастеризованог млијека, из пљеваљске Мљекаре,  достигла износ од једног еура, максималне откупне цјене ове мљекаре су 32 цента. Литар поменутог млијека из ове мљекаре први пут је поскупљало прије више од годину дана и тада је увећана цјена са педесет на шесдесет центи. Потом је млијеко достигло цјену од осамдесет пет центи, да би прошле недеље литар млијека добило нову цјену од једног еура. Литар јогурта тренутно кошта 1,5 еура, а прије годину дана цјена је била осамдесет пет центи. За све то вријеме откупне цјене млијека су порасле за мање од десет центи. Сточари негодују због ниских откупних цјена, тврдећи да су они први у ланцу производње, а да најмање имају користи. Главну зараду узимају мљекаре, што се најбоље може видјети по чињеници да пљеваљска мљекара купује млијеко по изузетно ниским цјенама, из истог извуче дио масноће, а потом млијеко продаје по троструко већој цјени. 

-Продајем пљеваљској Мљекари млијеко већ годинама. Откупна цјена се креће од 28 до 32 цента. Цјена од 32 цента је максимална цјена, казао је један од пљеваљских сточара Момчило Миличић и појаснио да никако не може бити задовољан са откупном цјеном. 

Предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић упозорава да би откупна цјена млијека требала да буде најмање шесдесет центи. Он наводи да је откупна цијена млијека у сусједној Србији седамдесет динара, односно шесдесет цент а да тамошњи сточари имају много лакше услове за производњу. 

-Замислите колико су ниже цјене сточне хране у Србији. Колкико они имају квалитетније земљиште и колико су бољи приходи житарица и вјештачких трава, казао је Живковић. 

Он наводи да су сада најниже откупне цјене млијека код пљеваљске мљекаре, али да ни остале откупне цјене нису на задовољавајућем нивоу. 

-Код других мљекара, које врше откуп на простору пљеваљске општине, откупне цјене се крећу од 43 до 48 центи, каже Живковић уз објашњење да му није јасно због чега поједини сточари још увјек млијеко продају млијеко по цјени од 28 до 32 цента. 

Он наводи да већ годинама кланичари и мљекари злоупотребљавају то што општинска управа и Држава сточарима дају премије. Тако се упорно спуштају откупне цјене живе стоке и млијека, јер кланичари и мљекари тврде да сточари добијају премије и да од тог новца имају приход. 

-Ако се већ откупљује млијеко по ниским цјенама због чега се исто не продаје грађанима по ниским цјенама? Исто тако, ако је килограм живе мјере телади 4,2 еура, одакле се онда килограм меса продаје по 14 еура? Исто је са млијеком које се откупљује 30 центи а продаје се 1 еуро и то онда када се са истог извуче масноћа, односно како народ каже, када се кајмак скине, казао је Живковић и истакао да се овде врше злоупотребе према грађанима, потрошачима, као и према сточарима који су произвођачи. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here