КОЛАПС У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ „АДА“

0
573

Рачун блокиран, Влада и Општина ћуте

Ситуација са Спортском двораном „Ада“ у Пљевљима из дана у дан се све више компликује. Наиме, у том јавном предузећу у већинском власништву државе већ дужи временски период блокиран је рачун јер нису измирене обавезе према локалном предузећу Чистоћа у износу од 80.000 еура. Иначе, Влада Црне Горе је већински власник Спортског центра „Ада“ ДОО Пљевља, а Општина у посједу има 13 одсто акција. Међутим, ни Влада ни Општина не воде рачуна како да се тешка финансијска ситуација преброди.

– Рачун је већ дужи временски период блокиран и тренутно немамо могућности да тај проблем ријешимо- каже вршилац дужности директора Никола Вукићевић и појашњава да им је предузеће Чистоћа понудило да дуг плаћају у ратама, али да репрограм дуга није могао да се прихвати, јер за тако нешто не постоје финансијска средства.

– Из Чистоће траже да плаћамо мјесечну рату у износу већем од 2.000 еура и да редовно плаћамо мјесечне рачуне од око 750 еура. Ми једноставно немамо могућност да прихватимо такав репрограм – казао је Вукићевић за „Дан“.

У „Ади“ се жале да је на сусједном игралишту, које је некада користио Фудбалски клуб Рудар, зацарио неред и да су заштитне мреже уништене. Истичу да ово игралиште сада користе бројне спортске екипе, али о реду нико не води рачуна.

У СД „Ада“ тренутно је запослено седам радника, а по систематизацији радних мјеста предвиђено је 17 запослених. Вукићевић каже да је недостатак финансијских средстава главни кривац због чега не запошљавају раднике предвиђене систематизацијом.

– Значи, са директором ради седам радника. Притом, имамо једног радника који је готово све вријеме на боловању. Нас шест запослених одржавамо цијелу дворану, јер једноставно нема средстава за већи број радника. Нажалост и поред малог броја радника плате се не исплаћују редовно. Запослени нису примили фебруарску плату, и сада је тешко рећи када ће бити та зарада исплаћена. На половини марта смо, а тешко је рећи када ће бити исплаћена зарада за овај мјесец. СД „Ада“ има и других дугова, који пријете да у потпуности буде обустављен рад овог спортског предузећа – каже Вукићевић и истиче да се рјешење проблема мора тражити на релацији између Општине Пљевља и Владе Црне Горе.

– Власници капитала треба да ријеше питање СД „Аде“ јер се она не може самостално и од својих прихода издржавати. Било би страшно да „Ада“ престане са радом али је неопходно зауставити њено даље пропадање и недаће запослених – истиче Вукићевић. У Спортској дворани „Ада“, поред спортиста који ту свакодневно тренирају, часове физичког васпитања одржавају и ученици Средње стручне школе који нема своју фискултурну салу. Затварањем „Аде“ ова школа, која има највише ученика, остала би без мјеста за одржавање часова физичког васпитања.

Умјесто стакла, на прозорима шперплоча

Колико је ситуација у „Ади“ тешка, може се видјети по чињеници да је на дворани све више поломљених прозора, који се не мијењају. Посебно је угрожена сјеверна страна, јер лопте често са сусједног спортског игралишта ударају у стаклене површине. Поједини прозори затворени су шперплочом умјесто стаклом, али има и оних који стоје поломљени јер управа нема новца да замијени поломљена стакла на прозорима.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here