СРПСКА ТРОБОЈКА НА ЗГРАДИ ОПШТИНЕ У ПЉЕВЉИМА

0
485

Српска тробојка од данас ће стајати на згради Општине Пљевља казао је за наш портал др Дарио Вранеш, предсједник Општине Пљевља.

Застава тробојка стајаће на згради Опстине Пљевља вјечно! За то се српски народ у Пљевљима борио вијековима и има право по Уставу и мислим да ће се већина сложити да је ово историјски дан за Пљевља, казао је Вранеш. Иначе једно од изборних обећања Демократског фронта, који је на локалним изборима одржаним у октобру прошле године, освојио 12 одборничких мандата било је постављање српске заставе на згради Општине.

Бошњачка застава на згради Општине Пљевља била је истакнута један дан поводом 11. маја Дана бошњачке националне заставе.

У члану 11. Закона о избору, употребу и јавном истицању националних симбола пише да се, „у јединицама локалне самоуправе у којима припадници мањинског народа или друге мањинске националне заједнице чине већинско становништво, према резултатима посљедњег пописа, на зградама органа локалне самоуправе и јавних установа чији је оснивач општина, односно држава, стално се вије и застава тог мањинског народа или друге мањинске националне заједнице“.

У службеним просторијама органа локалне самоуправе и јавних установа из става 1 овог члана, као и у просторијама намијењеним за вјенчања истиче се и застава тог мањинског народа или друге мањинске националне заједнице.

Право из ст. 1 и 2 овог члана не може се користити ако према резултатима два посљедња узастопна пописа припадници мањинског народа или друге мањинске националне заједнице не чине већинско становништво.

На посљедњем попису одржаном 2011. у Пљевљима се 57,07 одсто становника изјаснило као Срби; 24,34 као Црногорци; 6,91 као Бошњаци; а 5,65 као Муслимани.

Неизјашњених је било 4,7 одсто, а нешто више од један одсто изјаснило се да је пропадник неке друге националности.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here