У ЈЕДАНАЕСТ СЕОСКИХ ПЉЕВАЉСКИХ ШКОЛА УПИСАНО 10 ПРВАКА

0
338

У Буковици очекују 4 првака

Судећи према садашњим подацима са терена у једанаест сеоских школа на простору пљеваљске општине уписано је свега 11 ученика у први разред. Занимљиво је да је до сада Основна школа „Братство-јединство“ у пљеваљској Буковици, сеоска школа са највећим бројем првака. Такви подаци су посебно занимљиви ако се зна да је ово и најудаљенија сеоска заједница. Поједина села пљеваљске Буковице удаљена су и до 80 километара од Пљеваља. 

-До сада су се уписала три првака, али се надамо и очекујемо да ће се уписати још један првак, казао је тамошњи директор Марко Стевановић

Три ученика су се уписала и у Основну школу „Михаило Жугић“ у Мјесној заједници Оџак. Међутим, у овој школи два ученика су се уписала у матичној школи, а један ученик у истурено одељење у селу Боровица. 

Без првака ће ове године бити основне школе у рударском насељима Шула, али и основне школе у Срдановом Гробу, Матаругама, Бобову и Бољанићима. Основна школа „Јакуб Кубур“ у Бољанићима је ове године по први пут без првака. Нешто боља је ситуација у Основној школи „Радоје Контић“ у рударском насељу Градац, гдје су се ове године уписала два првака. 

Када је упитању број ученика у сеоским школама треба напоменути да у Основној школи „Матаруге”, тренутно наставу похађа пет ученика у деветом разреду и да ће са окончањем ове школске године доћи до значајног пада броја ученика. Ситуација је другачија у Буковици, гдје ове године девети разред завршавају два ученика, а очекује се упис четири првака. 

-Сада имамо 12 ученика, а наредне године очекујемо да ће бити укупно 14 ученика у школи, казао је директор школе, Марко Стевановић. 

У сваком случају, свеукупна ситуација у пљеваљским сеоским школама је лоша, јер ове године 11 сеоских школа је имало 192 ученика. Директори школа тврде да ће у наредном периоду бити још тежа ситуација.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here