УСВАЈАЊЕ БУЏЕТА ДО КРАЈА ЈУНА

0
177

Буџет ће бити 27 милиона

Судећи по ситуацији на терену али и у локалној управи, буџет за 2023. годину биће донијет тек у другој половини јуна. Наиме, буџет за ову годину није донијет у прошлој години јер бивша власт, коју су чинили кадрови Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке и Социјалдемократа, свјесни да су претрпљели пораз на локалним изборима 23. октобра, нису жељели да буџетским планом креирају рад нове власти. 

Прије десет дана са позиције секретара за финасије отишла је Биљана Вуканић, а за новог вршиоца дужности именован је Владан Аничић из редова покрета Европа сад. У наредном периоду очекује да ће се нови нацрт буџета ставити на јавну расправу. Потом ће се предлози, критике и приговори моћи давати наредних тридесет дана, након чега ће се утврђени предлог буџета наћи пред одборницима. 

Према нашим сазнањима овогодишњи буџет ће износити око 27 милиона еура и биће највећи до сада предложени износ. Разлог за толики износ је то што је преко пет милиона остало непотрешено у прошлој години. 

Међутим, како нам је појашњено у локалној управи, наредни буџет, ако се овогодишња средства потроше, износиће око 18 милиона еура. 

Јако је битно и колике ће у наредном периофду бити накнаде и концесије од коришћења пљеваљских шума. У прошлој години план прихода по тој основи је био 1,6 милиона а приходовало се чак 2,3 милиона еура. Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде најавили су измјену Закона о шумама, гдје би концесије биле укинуте, а приход по другим основама од шума би био око 350 хиљада еура. 

Економисти упозоравају да је неопходно добро планирање буџетских прихода али још бољи план расхода. Посебно скрећу пажњу да је неопходно водити рачуна око трошења новца на зараде општинских функционера, као и запослених радника. Притом је јако битно како ће се трошити новац иза друге функционерске повластице.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here