Саопштење за јавност Српског националног савјета Црне Горе 

0
202

Грађански шовинизам

-Какав је однос према српском народу у Црној Гори у новом амбијенту, најбоље показују оркестрирани напади грађанских шовиниста и локалне опозиције у Пљевљима на захтјев Српског националног савјета Црне Горе да се обезбиједе услови да се на зградама органа локалне управе и јавних установа, чији је оснивач општина, односно држава, истакну заставе српског народа што несумњиво произлази из Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, наводи се у саопштењу Српског националног савјета које је потписао предсједник Момчило Вуксановић

Вуксановић поручује да Српски национални савјет даје пуну подршку предсједнику пљеваљске општине Дариу Вранешу,  као и да је Савјет у дугом низу година више пута је упозоравао локалне самоуправе Пљеваља, Плужина и Андријевице да су у обавези да на зградама јавних установа чији је оснивач општина, тј. држава, истакну заставе српског народа и тако испуне обавезе из Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола. Наведеним Законом је прописано да су општине обавезне да истакну националне симболе народа који чине већину грађана, а очигледно је да већинско становништво општина Пљеваља, Плужина и Андријевице чини српски народ, што је константовано резултатима са последња два Пописа становништва која су одржана 2003, и 2011. године. 

-Но и поред тога, грађански шовинисти, уплашени за своје позиције, и позиције својих условљених странака, ни по коју цијену не желе, да када је у питању српски народ, испоштују позитивне законе и Устав Црне Горе. То најбоље показује примјер истицања националних симбола који наводимо, али и примјер употребе ћириличног писма гдје се не уважавају вишегодишње препоруке Заштитника људских права и слобода о равноправној употреби ћириличног писма у службеној и државној комуникацији. 

Српски национални савјет на томе инсистира од свог оснивања, и његова обавеза није да утврђује предлог заставе српског народа која би се истицала у складу са законом јер је она позната као стара застава Црне Горе (тробојка црвене, плаве и бијеле боје), већ само да инсистира да постојећи прописи важе и постоје и за српски народ.

У прилогу се налази и један од дописа Српског националног савјета СО Пљевља на које годинама немамо одговоре, наводи се у саопштењу Српског националног савјета Црне Горе. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here