И ПОРЕД ВЕОМА ТЕШКОГ АПРИЛА И МАЈА ЗА ПЧЕЛАРЕ ГОДИНА ДОБРА

0
395

Спасовдан донио спас

Иако је у априлу и мају све личило да ће и ова година за пчеларе бити изузетно тешка, у пчеларском друштву „Све за пчеле, пчеле за све“, тврде да се ситуација нагло промјенила од 23. маја, односно од празника Спасовдан. Последњих дана, према тврдњама из овог удружења, пчелари најчешће траже тегле и буриће за мед. 

-Додатну неповољност током априла мјесеца биле су и изузетно ниске спољне температуре. Зашто ово истичем? Из разлога што се у aприлу мјесецу дешава нагла смјена генерација, односно, зимске пчеле изумиру и смењују их љетње. За прољећни развој потребне су велике количине полена, довољна количина хране, а то је ове године током априла сигурно мањкало тако да је постојала оправдана брига развоја пчелињих друштава, казао је предсједник поменутог друштва Владо Џуверовић уз појашњење да се тих мјесеци морала пружити помоћ пчелама. 

-Имало је случајева да су неким пчеларима током мјесеца априла поумирале пчеле због недостатка хране и бројке нису нимало занемарљиве, чак су фрапантне. На неким пчелињацима су били 100% губици, каже Џуверовић и додаје да је ситуација у мају, услед већих температура, била боља. Он наглашава да је ове године шумска паша у потпуности изостала свуда, а помоћ пчелама се морала пружати до 23. маја. односно до празника Спасовдан. 

-Од тог датума креће у правом смислу те ријечи ролеркостер, ливада је замедила и уноси меда на територији општине Пљевља, зависно од надморске висине кретали су се и до 4кг на дан. Пчеларима који нису проводили вријеме и предузимали радње против ројења током мјесеца маја имали су пуне руке посла у хватању ројева, док они који су били упорни и спроводили радње у спречавању ројевог нагона имаће пуне буриће меда. У просјеку, приноси ове године кретаће се између 20-30 кг меда по кошници. Ова година биће упамћена и по томе да су пчелиње заједнице које су се ројиле (из којих је изашао само рој првенац)  донијеле у просјеку 10 кг меда по кошници. То говори да је ова година по интезитету и дужини медења у задњих 30 година најбоља година, казао је Џуверовић уз напомену да су и ових дана дневни уноси између 500 грама до 1 килограма. 

Удружење „Све за пчеле, пчеле за све“ основано је 2018. године и окупља од 50 до 60 пчелара, међу којима се налази велики број младих људи.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here