СКАНДАЛ У РУДНИКУ УГЉА ПЉЕВЉА

0
1712

Предсједник одбора директора нема услове за директора

-Предсједник Одбора директора Душан Јањушевић окончао студије 2. марта 2021. године а већ 2. априла, без потребног  радног искуства од 5 година, изабран на чело  најјаче црногорске компаније

Иако Статут Рудника угља предвиђа да је за избор члана Одбора директора потребан најмање седми степен стручне спреме и радно искуство од пет година, актуелни предсједник Одбора директора Душан Јањушевић је дипломирао 2. марта 2021. године, а већ мјесец дана касније, 2. априла, изабран је за предсједника поменутог Одбора.

Увидом у издато Увјерење Факултета техничких наука у Чачку јасно се уочава да је Јањушевић успјешно завршио 2. марта 2021. године Специјалистичке струковне студије другог степена на студијском програму Индустријско инжењерство- Машинско инжењерство. С друге стране Јањушевић је од стране Одбора директора Електропривреде, који је одлучивао у својству Скупштине акционара, на 36. редовној сједници, одржаној 2. априла 2021. године изабран за члана Одбора директора Рудника угља. На поменутој сједници одбора изабрана су још четири члана, који су у наредном периоду Јањушевића изабрали за предсједника одбора. Готово иста ситуација се поновила 2022. године. Ове године, 28. јуна, Одбор директора Електропривреде је разрјешио дужност раније чланове Славицу Батизић, Зорана Радуловића и Вељка Васиљевића, док је Јањушевић опет изабран у Одбор директора, а потом и за предсједника одбора. 

У Електропривреди тврде да у читавој причи нема ништа спорно јер је Јањушевић раније радио у Руднику угља, као и да за чланство у Одбору директора није потребно радно искуство са завршеним факултетом, већ да је довољно радно искуство и са нижом стручном спремом. Из Електропривреде су нам ипак избјегли да кажу које је директно послове обављао Јањушевић током свог запослења. 

– Прво се тражи да именовано лице има најмање VII степен стручне спреме или 240 ЕЦТС. Сами сте навели да лице које наводите, овај услов испуњава стицањем дипломе високог образовања. Друго што се тражи јесте знање и искуство из области рударства, енергетике, права и економије. Овај услов лице на које претпостављамо да циљате такође у потпуности испуњава са више од деценију рада у Руднику и обављањем дужности одборника у СО Пљевља. Треће, радно искуство у трајању од пет (5) година у струци. Дакле, Статут не прописује радно искуство у нивоу образовања или стручне спреме. Још једном да освјетлимо детаљ на који се позивате: Статут не тражи нити у једном члану радно искуство у степену стручне спреме. Струка је шири појам од стручне спреме, јер у претходном ставу Статут прописује која су то знања и искуства, а у првом не тражи никаква усмјерења, већ искључиво VII степен било ког смјера, каже извршни директор Електропривреде Никола Ровчанин

-Уз све то, од 2018. до 2021. године обављао је дужност одборника у СО Пљевља, а од марта 2021. до данас професионално у ОД Рудника. Дакле, неспорно је радно искуство и у једном и у другом случају и какво год тумачење примјените, тврди Ровчанин. 

Након политичких промјена 2020. године дошло је до промјена и у управљачкој структури Рудника угља. Тадашњи Демократски фронт и Демократска Црна Гора добили су на управљање енергетски сектор. Тако је за извршног директора  Електропривреде изабран Никола Ровчанин из редова Демократске Црне Горе, а на мјесто предсједника Одбора директора ове компаније изабран је Милутин Ђукановић. По истом кључу на позицију Одбора директора дошао је управо функционер Демократа Душан Јањушевић. 

Статут јасно тражи услове за чланове одбора

У Статуту Рудника угља, у члану 49, јасно се наводе услови које морају испуњавати чланови Одбора директора. Тако је као први услов наведена обавеза да члан одбора директора мора имати седми степен стручне спреме, а потом и да мора имати знање и искуство из области у струци рударства, енергетике, финасија, права. На трећој позицији је и обавеза од најмање 5 година у струци, као и да има лични интегритет и да је на располагању друштва. Имајући у виду да је први услов седми степен стручне спреме, тешко је повјеровати у тумачење да се може у радно искуство рачунати занатски послови, које је обављао неки од кандидата или члан одбора директора.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here