ТОКОМ ДАНАШЊЕ ПРОСЛАВЕ КРСНЕ СЛАВЕ МАНАСТИРА ДОВОЉА ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ ОДЛИКОВАО ЗАСЛУЖНЕ ЗА ОБНОВУ ОВЕ СВЕТИЊЕ

0
290

Орден академику Славенку Терзићу

Манастир Довоља данас је прославио храмовну славу, празник Успења пресвете Богородице. Том приликом Свету архијерејску литургију служио је епископ милешевски господин Атанасије уз заслужење свештенства и монаштва Српске православне цркве. Говорећи о самом празнику владика Атанасије је поручио да је неопходно да се народ окупља око цркве, као и да живи хришћанским животом.

-У свим временима и на свим просторима почетни одговор на питање шта радити био би да испуњавамо Божију заповест о љубави, према Богу и према ближњима. Без обзира шта се догађало у свету потребно је имати ове две заповести у уму и у срцу своме. И сигурно ће нам оне помоћи да се боље снађемо у свим временима и на свим просторима, поручио је владика Атанасије.
По обављеном крсном ходу око манастирске цркве, владика Атанасије је заједно са предсједником пљеваљске општине др Дариом Вранешом преломио славски колач. Потом су уручена бројна признања заслужним за обнову ове древне светиње. За изузетно велики труд у раду владика је одликовао предсједника Одбора за обнову манастира Довоље академика Славенка Терзића орденом Белог анђела првог степена.
-Бели анђео није само симбол високих домета српске културе и цивилизације, већ је симбол отпорности српског народа. Милешева је више од једног вијека била запустјела, али је Бели анђео остао. Захваљујем и вјерујем да су ова признања само још један постицај да све од себе дамо за добро Српске православне цркве, казао је академик Терзић након што му је владика Атанасије уручио орден.
Манстир Довоља први пут се помиње у документима 1513. године. Више пута је страдао од Турака. Последњи пут је разорен 1875. године. Током 1999. године Завичајни музеј у Пљевљима, заједно са Одбором за обнову манстира Довоља на челу са академиком Славенком Терзићем, крчењем у шуму зараслих остатака манастирских зидина, започео је са реализацијом пројекта његове обнове. Тренутно је обновљена манастирска црква, а гради се и конак.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here