ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ ОДЛУКУ ДА АГРОБУЏЕТ НЕ МОЖЕ БИТИ НИЖИ ОД 5 ОДСТО УКУПНОГ ИЗНОСА ТЕКУЋЕГ БУЏЕТА

0
248

Наредне године Агробуџет већи од милион евра

Након што су одборници пљеваљског локалног парламента усвојили одлуку да општински Агробуџет не смије бити нижи од пет процената укупног текућег буџета, Пљевљаци ће у наредној години имати убједљиво највећи Агробуџет у Црној Гори. Тако ће, према садашњим процјенама, Агробуџет у наредној години износити преко милион евра, што ће значајно увећати издвајања за пољопривреду и сточарство у односу на ову годину, када је за ту намјену опредјељено нешта више од 600 хиљада евра. 

-Овом одлуком покрећемо нову економску политику према пољопривредној и сточарској производњи и могу рећи да се ради о историјској одлуци. Јасно износимо став да ће сеоско становништво и сви произвођачи хране имати подршку локалне управе. Схватили смо кроз контакте са пољопривредницима да они желе сигурност и да се плаше да им општинска управа једне године да финансијску подршку, а да друге одустане од исте. Да би јасно показали нашу подршку селу, понијели смо се као и у свим напредним и развијеним срединама и предложили ову одлуку која пружа озбиљне гаранције да Агробуџет неће бити нижи од пет процената укупног текућег буџета. То не значи да тај износ неће бити шест, седам или можда десет процената, казао је током сједнице локалног парламента предсједник општине др Дарио Вранеш уз појашњење да ће поменута одлука бити основ за предузимање и других економских мјера према селу. 

Секретар за привреду у пљеваљској локалној управи Данко Шаранчић је навео да ће се у јануару наредне године тачно предложити агро мјере, које ће се утврдити у договору са пољопривредницима и сточарима, стручним службама, одборницима и да ће се тада тачно знати у ком ће правцу бити усмјерена средства. 

-Сада могу рећи да планирамо увођење подстицајних мјера у области овчарства и свињарства што до сада није било. Притом ће се повећати субвенције за произвођаче млијека, сира, за музна грла, приплодне јунице и тов јунади, казао је Шаранчић. 

За одборника Нове српске демократије Слободана Радовића предложена одлука је дио предизборног програма ове странке а самим тим и показатељ озбиљног односа према бирачима. Током сједнице локалног парламента одборник Божидар Јеловац је изнио став да ће од поменуте одлуке користи имати и оно пљеваљско становништво које не живи у сеоском подручју. 

-Одлука представља основ за вођење добре економске политике према селу. Сасвим је сигурно да ће увећање новчаних средстава за постицајне мјере појачати пољопривредну и сточарску производњу а самим тим бољу понуду и ниже цјене хране. С друге стране озбиљна политика према селу ће привући инвеститоре да отварају производне погоне за прераду меса и млијека, што ће довести до отварања нових радних мјеста, казао је Јеловац и подвукао да локална управа треба да настави и са улагањима у изградњу сеоске инфраструктуре. 

Током ове године новчана средства предвиђена буџетским планом нису потрошена, па се очекује да ће из ове у наредну буџетску годину бити пренијето око десет милиона евра. Укупни буџет за наредну годину биће већи од 31 милиона евра, а текући буџет ће бити већи од двадесет милиона. Имајући све то у виду Агробуџет ће бити већи од милион евра. 

Ако се упореди поменути износ са 2020. годином када је Агробуџет био нижи од 300 хиљада или са 2022. када је износио 430 хиљада, онда се слободно може рећи да се ради о великом помаку у улагању у пољопривредну и сточарску производњу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here