ТОПЛИФИКАЦИЈА ГРАДА СЕ ОПЕТ ДОВОДИ У ПИТАЊЕ

0
369

Чека се на завршетак пројектне документације 

Иако се Пљевљацима обећава топлификација града пуних 40 година, тешко је повјеровати да ће и најновије обећање бити реализовано. Истини за вољу, садашња прича око топлификације града је најозбиљнија, јер су по први пут за радове опредјељена и обезбијеђена новчана средства. Међутим, главни проблем је што постоји озбиљно кашњење у изради главног пројекта. Тако још увјек није завршен главни пројекат за прву дионицу, а за другу дионицу, прве фазе, није урађен ни идејни пројекат. 

-За прву дионицу топловода, која се налази на простору од Термоелектране, односно машинског постројења, до раскрснице код Вектре-Јакић, тренутно се завршава главни пројекат. Када је у питању друга дионица, од поменуте раскрснице до Спортске дворане Ада, ради се идејни пројекат, казао је током недавног засједања пљеваљског локалног парламента секретар за уређење простора Драган Шубарић

Главни пројекат за прву дионицу је требао да се заврши почетком године, а радови на постављању цијеви требало је већ да су у току. Међутим, кашњење у изради пројекта отежава и почетак радова. Посебно што је прије започињања радова а након завршетка пројекта, потребно добити и грађевинску дозволу. 

Када је у питању друга дионица, неопходно је прво урадити идејни пројекат, па онда и главни пројекат. Потом следи добијање грађевинске дозволе и градња крака до садашње Топлане у Скерлићевој улици и крака према Ади. 

Док пројектна документација не буде завршена, чекаће се на постављање цијеви. С правом ће се постављати питање због чега за топлификацију није коришћен пројекат који је завшен 2000. године и који је тада завршило предузеће „Косово пројект“. Поменути пројекат је обухватао и израду секундарне мреже и потпуну топлификацију града. 

У причи око топлификације града не треба заборавити да је потребно изградити и нову топлану, која би се налазила негдје код Термоелектране из које би се обезбијеђивала топлотна енергија када Термоелектрана обустави производњу.

Кашњење у изради пројектне документације, потреба изградње нове Топлане и многе друге потребе, пријете да ће и овог пута Пљевљаци бити преварени и да пројекат топлификације неће бити завршен. 

Током јесењих мјесеци, саопштено је од челника Електропривреде али и премијера Милојка Спајића да ће прва фаза топлификације, умјесто 2024. бити завршена годину дана касније. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here