ПОРУКА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА НА ПОЧЕТКУ ВЕЛИКОГ ПОСТА

0
133

Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије упутио је, из манастира Милешеве данас поруку вјерном народу, на почетку Великог поста. Он је поручио да се током поста сваки Хришћанин обнавља и да се учвршћује на путу Христовом. 

– За нас, православне хришћане, пост уопште не представља никакве акробације, мада спољашњем посматрачу може изгледати да је пошћење нека врста повлачења из акције, из историје. Напротив. Најактивније учешће православних хришћана пројављује се кроз пошћење, али пошћење на прави начин, хришћански, црквени начин. Хришћани су кроз пост најактивнији учесници светских догађања.

Ми православни хришћани желимо да будемо све време активни учесници живота, да активно учествујемо у животу света. Ми смо Христови, и управо ово време Великог, дугог, Часног, Васкршњег поста ми обнављамо себе као хришћани. Свој статус обнављамо пред Богом, утврђујемо свој статус пред Богом, да бисмо били способни активно, стваралачки, учествовати у животу света, казао је владика  Атанасије и подсјетио све вјернике да током поста „иду корак у корак са Христом“. 

– За време овог дугог Васкршњег поста ми себе замишљамо и настојимо на духовни начин, и стилом нашег живота, да идемо корак у корак са Христом. Да се потпуно учинимо Његовим ученицима и Његовим војницима. Војницима Љубави Христове. Док грми разорно оруђе у свету ми, Христови ученици, проповедамо љубав.

Господ нас позива да све чинимо ради Бога, ради Оца нашег Небеског. Не ради себе него из љубави према Оцу небескоме, ка Коме стремимо, и из љубави према браћи својој, а то су сви људи овога света. Да живимо међу собом као браћа, да утихну разорна оруђа. Као што сунце изазива, својим сијањем и својом топлотом, да природа, која нас окружује, поново да из себе живот, тако у току поста, читајући Свето Јеванђеље, и уздржавајући се од оног негативног у поривима људске природе, а подстичући оно што је најплеменитије, ми обнављамо себе и бивамо активни, корисни, учесници у животу света, истакао је епискп милешевски  Атанасије.  

– Као што ћемо обележавати Васкрс као велики празник тако желимо да згрнемо плодове нашег великопосног подвига, и зато се радујем што је на нашем простору, Рашком, веома озбиљно почео овај Васкршњи пост. Прихваћен је пуним срцем. Желим свима да плодови овог поста заиста буду показатељ личног васкрсења душе и духа, и тела кроз његово здраво живљење, свакоме човеку који се овога поста придржава, поручио је Епископ Атанасије.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here