ЕКРАНИЗУЈЕ СЕ РОМАН „СВИТАЊЕ”

0
111

Дана 3. 4. 2024. године, на састанку који је одржан у Крагујевцу, којем су присуствовали предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, предсједник Српског културног центра „Патријарх Варнава” Божидар Јеловац, познати српски глумац Иван Вучковић и књижевник Саша Еди Ђорђевић, постигнут је договор о почетку рада на екранизацији романа „Свитање“, чија је ауторка Милка Бајић Подерегин. У питању је породично-историјска драма која представља један од најбољих приказа живота у Пљевљима крајем 19. и почетком 20. вијека, у доба великих превирања у читавом свијету. Први корак у реализацији овог пројекта биће сценарио, чије је писање повјерено Ђорђевићу.

„Роман „Свитање” је капитално дјело Милке Бајић-Подерегин, ученице а касније професорице српског језика и књижевности пљеваљске Гимназије. У „Свитању“ Подерегин на аутентичан начин приказује живот и обичаје у Пљеваљском крају са краја 19. и почетка 20. вијека. Надам се да ћемо у времену које је пред нама успјети да екранизујемо ово ремек дјело 

чија умјетничка и историјска вриједност превазилази локалне оквире. Први корак је сценарио. Не сумњам да ће Саша Ђорђевић и Иван Вучковић одрадити сценарио на најбољи могући начин и да ће у неком наредном периоду пљевљаци пред малим екранма са одушевљењем гледати сцене Пљеваља са краја 19. и почетка 20. вијека“- казао је предсједник Вранеш.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here