ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ У СЕЛУ ОБАРДЕ ОСВЕШТАО КРСТОВЕ И ЗВОНО ЗА ХРАМ СВЕТОГ КИРИЛА И МЕТОДИЈА

0
180

Звоно да позива вјерне, крстови да одгоне зле облаке

Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије освештао је звоно и крстове за храм посвећен Светом Кирилу и Методију у селу Обардама. Богоугодном догађају присуствовао је руководство општине Пљевља, чланови Владе Републике Црне Горе, народни посланици  црногорске Скупштине, бројни вјерни народ пљеваљског краја и ширих простора. 

По обављеном чину освећења владика Атанасије је поздравио сабрани верни народ пригодном беседом и честиткама свима који су се трудили око изградње новог храма у овом мјесту, дародавцима и свима мjештанима села

 – Окупљамо се у Господу нашем Животодавцу да у Њему настављамо и да се у Њему утврђујемо. У Цркви Христовој знамо много више и доживљавамо много више и дубље него ли они изван Ње, па ма ко они били. У овој божанској лепоти, коју је Бог створио, ми подижемо и скоро ћемо довршити, овај прелепи храм, захваљујући вашој предивној и чврстој вери и чврстој љубави према ономе што је вредно и достојно љубави, казао је владика Атанасије.

– Данашњи дан посвећен је двојици људи који се убрајају у највеће актере људске историје, Кирилу и Методију, учитељима свих православних Словена. Они су имали намеру да буду учитељи народâ, свих народâ, јер су имали шта рећи. Желели су да пренесу Јеванђелску поруку Христову. И то су и чинили. Али, Словени су прихватили њихову поруку и њихово писмо и садржај онога што су они проповедали, што су проносили, а то је било просветљење. Просветљење разума, наука о истинитоме животу, казао је владика Атанасије и поручио да звоно које је данас освештано звониће и позивати на тако добре теме, да се народ сабира у име Божије, и да потврђује своју вјерност Богу. Према ријечима владике Атанасија крстови ће испуњавати оне молитве које су данас читане, да одгоне облаке зла, мржње, зловоље, мрзовоље, одгониће све непријатељске насртаје, било физичке било духовне.

Надлежни парох, протојереј-ставрофор Боривоје Пантић захвалио се Епископу, дародавцима и многобројним гостима, као и свима који су помогли да се овај храм готово у потпуности доврши за непуних годину дана, и да буде показатељ слоге, љубави и заједништва. Пожелео је свима да овај храм буде храм утврђења у вјери, у љубави и заједништву, да буде храм који ће све мирити и никада дјелити ни по којем основу.

На крају је изведен краћи културно-уметнички програм а затим је уследила трпеза љубави.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here