ПОЈАЧАВАЈУ БОРБУ СА ПОТКОРЊАКОМ

0
167

Најтежа ситуација у Плаву

У циљу што интензивније и активније борбе против поткорњака, Управа за газдовање шумама и ловиштима набавила је 275 нових клопки, које ће у предстојећим данима бити постављене на терену у зависности од потреба.

 -Обзиром да напад поткорњака није истог интензитета у свим подручним јединицама, у складу са процијењеном ситуацијом до сада је постављено 622 феромонске клопке, док ће у наредном периоду, на основу података са терена и праћења ситуације, бити постављене и нове количине клопки на оним мјестима која то буду захтјевала, поручено је из поменуте Управе и појашњено да на основу досадашњих извјештаја, најозбиљнија ситуација са ширењем поткорњака је у Подручној јединици Плав.

-Без обзира на све до сада предузете мјере од стране Управе за газдовање шумама и ловиштима, ситуацију у тој подручној јединици додатно погоршава чињеница да се државна шума са којом Управа газдује, граничи са територијом НП Проклетије. Познато је да је у том подручју поткорњак узео маха, а национални паркови не спроводе санитарне сјече, које су ургентне. Поткорњак не познаје границе и правне баријере, због чега ова ситуација пријети већем ширењу и сушењу и у државним шумама. Из тих разлога, Управа је у тој подручној јединици на свим језгрима поставила феромонске клопке, па је само у мјесецу априлу уловљено преко два милиона јединки поткорњака на смрчи. У наредним данима у том подручју ће бити постављене и додатне количине феромонских клопки, а очекујемо и да ће национални паркови се озбиљније активирати по овом питању обзиром на алармантно стање у НП Проклетије, наводи се у саопштењу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here