ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА  БРОЈ РАДНИХ МЈЕСТА У СТАЛНОМ ПАДУ

0
930

За девет година угасило се двије ипо хиљаде радних мјеста

ПОСЛЕДЊИХ ГОДИНА  БРОЈ РАДНИХ МЈЕСТА У СТАЛНОМ ПАДУ

У последњих девет година број запослених у Пљевљима се смањио са осам на око пет ипо хиљада радника. Према подацима са пописа становништва из 2011. године број запослених у пљеваљској општини је био 8 025. Тада је радило 4 862 мушкарца и 3 163 жене. Према последњим подацима број запослених је око пет ипо хиљада. Посебно је тешко што ове године, услед пандемије корона вируса, нема сезонских послова. Тако је око 600 сезонаца остало без посла, како у приморским општинама, тако и у турстичким центрима на сјеверу.

Претходних година, посебно у предизборним кампањама, актуелна власт је давала бројна обећања око отварања нових радних мјеста, обећавајући изградњу цементаре и другог блока Термоелектране. Међутим, од датих обећања није било ништа. Умјесто отварања нових радних мјеста угашена су предузећа као што су „Вектра Јакић“, „Грађевинар“, „Оптел“, док су Рудник угља и Термоелектрана, али и многа друга предузећа, значајно смањила број запослених.

Из опозиционих партија тврде да је власт обманула грађане и да покушава и даље да их држи у обманама.

  • За овако драматичан пад броја запослених је директно одговоран режим последњег европског диктатора, Ђукановића, јер док његов син и сестрић „валоризују“ потенцијале ове државе уздуж и попријеко, пљеваљска омладина буквално гладује, каже одборник демократа у пљеваљском локалном парламенту Бојан Крвавац.

Да се садашња ситуација могла очекивати и да је губитак двије ипо хиљаде радних мјеста за девет година последица недомаћинског и криминалног управљања Црном Гором, тврди и одборник Нове српске демократије Милан Лекић.

  • Ако смо имали главног инвеститора у Пљевљима Драгана Брковића, који је купио три предузећа – Комбинат „Велимир Јакић“, „Грађевинар“ и „Оптел“, сасвим је јасно да смо морали очекивати да ће се ова три предузећа у потпуности угасити, каже Лекић и напомиње да је и у Руднику угља захваљујући уласку у власничку структуру Аца Ђукановића, дошло до смањења броја радних мјеста.

Лекић каже да је од 2009. године са 1600 радника у Руднику угља до сада број запослених сведен на неких 700 до 800 радника.

  • Све се чини да власници капитала извуку што већи профит. Рудник угља у прошлој години је имао профит од 9,5 милиона еура, број запослених је много мањи него прије 10 година, а плате су такође мање. Значи о овој средини, отварању радних мјеста и о стандарду радника нико ништа не мисли, казао је Лекић и појаснио да читавим државним, па и пљеваљским ресурсима управља једна мала група људи, која живи пребогато, док већина становништва све теже преживљава.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here