ПЉЕВАЉСКИ УГОСТИТЕЉИ ПРЕД БАНКРОТОМ

0
1860

Угоститељски објекти без гостију

ПЉЕВАЉСКИ УГОСТИТЕЉИ ПРЕД БАНКРОТОМ

Да је ситуација у пљеваљском угоститељству тешка и да ће бити тежа тврде пљеваљски угоститељи али и представници синдиката. Док угоститељи тврде да је посао већ пропао и да промета више нема, из Општинске организације Савеза самосталних синдиката упозоравају да ће са доласком хладнијих дана љетне баште престати са радом а то значи и пад промета.

  • Ми долазимо на посао а у објектима нема никога, казао нам је јуче угоститељ и самостални одборник у Скупштини општине Пљвља Предраг Цвијовић.

Цвијовић је казао да је Служба за заштиту и спашавање сиренама и разгласом кроз град уплашила грађане вирусом корона  и да након тога нема промета.

  • Гебелсовским методама грађани су заплашени. С друге стране инспекција је уплашила послодавце. Долазе да нас контролишу да ли гости носе маске а гостију нема. Инспекција, државне и општинске службе морју да знају када угоститељи остану без хљеба да ћемо доћи код њих да тражимо од њиховог парчета, казао је Цвијовић уз критике на рачун испекцијских и општинских служби.

За предсједника општинског повјереништва Савеза самосталних синдиката Ратка Пејовића тренутно је највећи проблем у угоститељству. Пад промета пријети да без посла остави изузетно велики број радника. Он поред угостељства истиче да је ситуација тешка и у другим услужним дјелатностима, гдје се са корона вирусом не назиру бољи дани.

  • У Пљевљима зимски период или период грејне сезоне траје осам до девет мјесеци. Значи имамо веома дуг период рада угоститељских објеката без љетњих башти. А рад угоститељских објеката без љетњих башти у условима пандемије корона вируса је изузетно лош, каже Пејовић и појашњава да су пљеваљски угоститељи већ ушли у јесењи период када љетње баште слабије раде.

Пејовић подсјећа да су угоститељи кућама послали и током љета око петину радника а да у наредном периоду ће бити нових отпуштања.

  • Сасвим је сигурно да ће број радника у угоститељству бити у опадању како се примиче зимски период, каже Пејовић и истиче да је ситуација јако тешка и када су у питању фризери, козметичари, фотографи и друга занимања.

Према подацима Завода за запошљавање прошле године је у Пљевљима било 1764 незапослена лица, док их је ове године у истом периоду 2366, или 602 више. Из Завода су поручили да је ове године свега око 200 Пљевљака отишло на сезонске послове док је прошле године било преко 500 сезонаца. Подбацили су управо угоститељи на приморју, на Жабљаку, али и на Ђурђевића Тари. Угоститељи су погођени и због неорганизовања свадби, послужења приликом сахрана и других помена, али и других скупова који су услед корона вируса строго забрањени.

Из пљеваљске локалне управе још увјек нијесу уплатили најављену новчану помоћ малој привреди. Најаве и захтјеви привредника, међу којима и угоститеља, окончани су у августу. Из локалне управе смо незванично сазнали да су решења спремна али да се чекају уплате.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here