СЈЕДНИЦА КАСНИ АЛИ НЕ И ПЛАТА СОКИЋУ

0
225

Предсједник Скупштине општине (СО) Пљевља и предсједник Општинске организације Демократске партије социјалиста (ДПС) Драгиша Сокић и након што је Општинска изборна комисија (ОИК) прогласила за коначне резултате локалних избора одржаних 23. октобра прошле године, још се не оглашавао томе када ће заказати конститутивну сједницу локалног парламента.

Ипак, према имовинском картону, Сокић и даље прима плату предсједника локалног парламента у износу од 1.096 еура, као и одборничку накнаду у износу од 150 еура.

Да је одмах по проглашењу изборних резултата 22.марта заказао конститутивну сједницу СО до краја марта, Сокић би у априлу могао да рачуна само на одборничку накнаду од 150 еура.

Претходних дана „Дан“ је покушао да ступи у контакт са Сокићем како би смо од њега добили одгвор када ће бити одржана конститутивна сједница СО, али се он није јављао на наше телефонске позиве.

У више наврата покушали смо и да га нађемо на радном мјесту, али нисмо имасли успјеха.

Од одборника који су дио старог сазива пљеваљског парламента сазнали смо да се свима њима и даље исплаћују одборничке накнаде у износу од 150 еура.

У највећем су добитку управо одборници ДПС-а јер у прошлом сазиву их је било 16, а у новом сазиву, по резултатима избора из октобра мјесеца, биће их осам.

Подсјећамо, локални избори одржани су 23. октобра прошле године. ДПС са својим коалиционим партнерима, Бошњачком странком (БС) и Социјдемократама (СД), претрпио је тежак пораз. Како би зауставили конституисање нове локалне управе они су поднијеле приговоре на резултате избора на бирачким мјестима у селима Потпеће и Пренћани.

Општинска изборна комисија и Државна изборна комисија су одбиле приговоре али се коначна одлука чекала од Уставног суда, који је тек 17. марта донио одлуку да су приговори неосновани.

ОИК је 22. марта донијела одлуку да изборне резултате прогласи коначним, а сада предсједник локалног парламента има могућност да 15 дана одуговлачи да сазове сједницу, која мора да се одржи најкасије у року од 15 дана од дана проглашења изборних резултата за коначне.

Гледајући досадашњу праксу, не би било чудо да Драгиша Сокић искористи свих 30 дана за ново одуговлачење заказивања сједнице СО.

У сваком случају наредних дана ћемо имати прилику сви да видимо каква ће бити одлука актуелног предсјендика Скупштине општине Пљевља.

И нова скупштинска већина још без договора

На протеклим октобарским изборима Демократски фронт је освојио 12 одборничких мандата, коалиција ДПС, Бошњачке странке и Социјалдемократа девет, покрет Европа сад и Демократска Црна Гора по четири мандата, Покрет за Пљевља освојио је два мандата, а по један СНП-е, УРА и Уједињена Црна Гора.

Међутим, и поред чињенице да се проглашење коначних избора чека пет мјесеци, противници ДПС-а и, који имају убједљиву већину од 25 одборника, још увијек нијесу договорили будућу локалну власт.

За то вријеме пљеваљска чаршија расправља који ће се функционер које партије наћи на којој позицији, па се поједини често налазе на више функција, а све зависи од тога у ком ђелу града се води полемика и доноси одлука о избору кадрова.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here