У ПЉЕВАЉСКОЈ ОПШТИНИ СВЕ МАЊЕ СТАДА ОВАЦА

0
208

Вукови штете праве, a држава слабо помаже

– Премије које се дају као постицај су веома мале, а додатно је тешко што је откуп јагњади лош и што је све мање радне снаге у селима, тврди предсједник Уније Сточара сјевера- Милко Живковић

Тежак пласман јагњади, све већи број шакала и вукова на терену, а све мање радне снаге, довело је до тога да многи пљеваљски сточари продају стада оваца. У пљеваљској Ветеринарској амбуланти „Савић“ тврде да су многи сточари продали стада оваца али да су повећали број грла крупне стоке. 

-Имамо ситуацију да су поједини сточари, који нису продали стада оваца, касније купили по неколико грала музних крава, тврде у поменутој ветеринарској управи. 

Предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић наводи да је све мање мотивације да се људи баве овчарством. Он наводи да је с друге стране много разлога због којих сточари престају да се баве овчарством. 

-Премије које се дају као постицај су веома мале. Отежавајућа околност је та што је веома тешко продати јагњад и што сваке године државни откуп јагњади касни, а често сточари трпе због тога штету, каже Живковић и наводи да је посебно тешко што је на селу све мање радне снаге и што је све мање оних људи који могу да се крећу и чувају стада. 

-Имамо ситуацију да је све више вукова и посебно шакала на терену који нападају на стада оваца. Овце се никако не могу држати, а да немају пастира, који ће највећи дио дана проводити поред стада, казао је Живковић и навео да су у Србији знатно веће премије. 

Према његовим ријечима у Србији на свако грло  оваца тамошња власт даје субвенцију од седам хиљада динара, што је око 59 еура. Притом, сточари за свако продато јагње кланици имају премију од двије хиљаде динара, што је око 16 еура. У таквим околностима сточари имају око 75 еура премије на сваку овцу. 

-Влада Црне Горе мора да размисли на који ће начин повећати премије на овчарство. Садашњих десет еура не може да стимулише сточаре да држе и задрже на имањима овце, казао је Живковић. 

У Ловачком друштву „Пљевља“ нам је већ раније речено да је током ловне сезоне устријељено више вукова и шакала, али да још увјек на терену постоји велики број шакала и вукова. 

-Тренутно се на подручју пљеваљских села креће око педесет вукова, који су распоређени у више чопора или се поједини вукови крећу усамљени, казао нам је предсједник поменутог друштва Раде Јањушевић уз појашњење да вукови често нападају на стада, а да шакали нападају на стада али најчешће усмрте младу јагњад. 

Током прошле године у више наврата на подручју Бобова, Косанице, Мељака, Буковице и Потковача вукови су усмртили на десетине оваца и јагњади. Вукови су чак нападали стада и у селима и насељима близу града, као што је био случај у насељу Комини. Када је у питању овчарство, многи сточари у непосредној близини Пљеваља су распродали стада јер су иста нападили чопори напуштених паса. 

Олакшано добијање премије

-Опадање овчарства у нашој заједници тренутно је заустављено. Видјећемо докад ће то тако бити. На нашем простору има можда и више од двадесет сточара који држе овце. Међутим, од тог броја њих десет има од педесет до стотину оваца, а остали имају по десет до двадесет оваца, каже предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак и појаснио да је можда највише стада остало на подручју ове заједнице. 

Он напомиње да је добро што је смањена граница за добијање премије, али би било добро да се та премија што више повећа. 

-Претходних година сточар који је имао овце добијао је само премију од десет еура за онај број оваца који прелази преко тридесет. Ове године сточари добијају за сваку овцу преко броја десет, казао је Дробњак и поручио да је то добар потез.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here