СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПАТРИЈАРХУ ВАРНАВИ

0
422

На старом Варошком гробљу

Његово преосвештенство владика милешевски Атанасије служио је данас, поводом 86 година од мученичке смрти, парастос патријарху Варнави. Парастос је служен на пљеваљском старом Варошком гробљу, поред породичне гробнице Росића, гдје почивају Патријархови родитељи, отац Ђорђе, мајка Крсмана, браћа Урош и Алекса.

-Ово је дан када смо се сабрали, не због патријарха Варнаве и његове породице, већ због себе и сопственог духовног подизања. Данашње сабрање је наша обавеза и вјерујем да ћемо у наредном периоду наставити да чинимо нове кораке како би се сјетили нашег светог патријарха Варнаве и како би наставили са духовном обновом нашег народа. Ми данас имамо прилику да чинимо велике подвиге у духовној обнови и ми ту прилику не би смјели пропустити, казао је након одслуженог пасатоса владика Атанасије.

Обраћајући се присутнима, први предсједник пљеваљске општине који је присуствовао парастосу, др Дарио Вранеш, упутио је ријечи захвалности владици Атанасију на сталном труду у духовној обнови пљеваљског краја.

-У седам деценија комунистичке таме, нажалост, име овог светог Пљевљака, било је добрим дјелом заборављено. Благодарим Богу и владици Атанасију што су нас сабрали да коначно путем правде и путем истине дође вријеме гдје ће име и дјело нашег светог патријарха Варнаве заузети мејсто у Српској цркви и историји онако како заслужује. Општина Пљевља предузела је низ корака да у централном дјелу града, на некадашњем манастирском гувну изгради Трг са спомеником Патријарха Варнаве, истакао је предсјеник Вранеш.

Патријарх Варнава је рођен у Пљевљима 1880. године као Петар Росић. Већ 1910. године постао је епископ, а на челу Српске православне цркве, за патријарха, устоличен је 1930. године гдје се и налазио све до 1937. године. Патријарх Варнава је страдао 24. јула 1937. године у вријеме Конкордатаске кризе, највјероватније од тровања. Убрзо, након њега, преминула су и његова браћа Урош и Алекса, за које се вјерује да су отровани.

Помен повдом 86 година од мученичке смрти најпознатијег Пљевљака, Патријарха Варнаве, као и до сада, организовао је Српски културни центар „Патријарх Варнава“. Помену су, поред предсједника Општине Дарија Вранеша, присуствовали и извршни директор Рудника угља Пљевља, Милана Лекића, предсједник Црквеног одбора при храму Светог великомученика Георгија, Милинко Газдић, као многобројни Пљевљаци.

Коликав значај у Српској православној цркви ужива Патријарх Варнава, говори народна изрека „Свети Сава па Варнава“, која се и данас може чути међу вјерницима.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here