ОД КАМЕНА ТЕМЕЉЦА ТРИ ГОДИНЕ НИ МАКАЦ

0
182

У претходне три године дата су обећања да ће се у Пљевљима градити станови за пензионере, медицинско особље, просвјету, полицију и војску, али од датих обећања нема ништа. Наиме, почетком 2020. године тадашњи министар одбране, Предраг Бошковић и предсједник Општине Пљевља, Игор Голубовић потписали су споразум којим се предвиђала градња зграде са 55 стамбених јединица на простору некадашње касарне Мали логор. Том приликом Бошковић је саопштио да је „постављен административни камен темељац“. У наредним данима услиједило је рушење некадашњих војних штала и магацина. Материјал од објеката народ је разносио по потреби, а када је читав простор очишћен, стало се са свим активностима.

Из Опште болнице Пљевља тврде да би уз помоћ станова намјењених за медицинско особље могли да задрже љекарски кадар, односно наглашавају да град под Голубињом није привлачна дестинација за живот љекара у условима да буду подстанари.

– Једини начин да вежемо људе је да им уз посао дамо и стан. Имамо брачних парова љекара па би са једним станом ријешили стамбено питање за два нама потребна љекара. Са једном стамбеном зградом, ријешили бисмо проблем здравства у Пљевљима за наредних 30 година- каже за „Дан“ директор пљеваљске болнице, Саша Грбовић.

Иначе, последњи станови за здравство у Пљвљима дијељени су прије тридесетак година. Када су у питању припадници војске и полиције они су последњи пут прије 12 година добијали станове у Пљевљима. Просвјетни радници су прије петнаестак година добили стамбену зграду намијењену за запослене у просвјети.

Пензионери остали и без станова и без новца

Када је у питању градња око 20 станова за пензионере и ту се стално на темељима. Наиме, Фонд ПИО је почетком 2018. године обезбједио 300.000 еура за градњу стамбене зграде за пензионере, а у јесен те године положен је и камен темељац. Извођач радова је ушао у посао, а потом су услиједили проблеми и даље се није одмакло.

– Плашим се да смо остали без новца и без станова. Од 300.000 које је дао Фонд ПИО из пљеваљског Удружења пензионера 175.000 еура су пребацили Фонду за солидарну стамбену изградњу, чији је тада директор био Данило Поповић. Остатак новца је остао на рачуну у Атлас банци, која је потом отишла у стечај. Потом је 50.000 еура, као загарантовани депозит, пребачено на рачун у НЛБ банке. Питање је шта се десило са тим новцем – каже предсједница Удружења пензионера „Слога“ Стоја Чабаркапа.

Из Удружењу пензионера тврде да се на њиховом рачуну налазе 42.000 еура.

– У стечајној маси Атлас банке остала је 81.000 еура, а 175.000 је уплаћено Фонду за солидарну стамбену изградњу. Из Фонда ПИО су тражили да тамо гдје није било градње да се новац врати и сада чекамо какве ће бити даље активности – наглашава предсједник Удружења пензионера Пљевља, Вукадин Дамјановић.

Занимљиво је да су сви они функционери, који су обећавали изградњу станова, тренутно бивши предсједници или министри. Први са функције је отишао некадашњи предсједник пљеваљске општине Мирко Ђачић. Он је, услед неслагања са партијским друговима, 2019. године поднио оставку.

У августу 2020. године дошло је до политичких промјена, а Предраг Бошковић је већ наредних мјесеци изгубио министарску фотељу. Игор Голубовић је прошле године поднио оставку на мјесто предсједника општине, а полицајци, војници, просвјетни и здравствени радници очигледно су остали без обећаних станова.

Можда би ова ситуација могла да послужи садашњим министрима и државним функционерима да уколико желе да остану на садашњим позицијама, више раде на испуњењу датих обећања.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here